| Öğrenci Destek Hattı   | Öğretmen Destek Hattı |

   | Bize Ulaşın Bize Ulaşın | Site Haritası Site Haritası | Ana Sayfa Ana Sayfa |

s

 

SOLUK ALIP - VERME

SOLUNUM SİSTEMLERİ

Solunum sistemlerinin ortak yanı solunumda kullanılacak oksijenin alınmasını, oluşan karbondioksit' in atılmasını sağlamaktır. Bu yüzden solunum yüzeyinin büyük (geniş) olması gerekir. Ayrıca gaz difüzyonunun sağlanması içinde nemli olması gerekir.

Dış Solunum : Solunum organından alınan oksijenin kana kandaki karbondioksit 'in kandan solunum organı boşluğuna geçişidir.

İç Solunum : Solunum gazlarından oksijenin doku sıvısına, doku sıvısından karbondioksit 'in kana geçmesi ve iletimi olayıdır. Böylece hücreler oksijen kazanırlar.

SOLUNUM ORGANLARI

Hücre Yüzeyi ya da Deri : Bir hücreliler, sünger ve sölenterlerde hücre yüzeyinden solucanlarda deri yüzeyinden difüzyonla gaz değişimi olur.

1. SOLUNGAÇLAR

 Solungaç derinin dışa kıvrımıdır.Solungaç iplikcikleri, kılcal kan damarı ve onu örten epitel (tek sıralı) örtüden oluşur.

Gaz değişimi burada olur.Su kabukluları, kurbağa larvaları, yumuşakçalar ve balıklarda solunum organıdır.

Kemikli balıklarda 4 çift solungaç yayı, solungaç kapaklarıyla örtülmüştür.

Kıkırdaklı balıklarda ise 5 çift solungaç yayı vardır. Solungaç kapakları yoktur.

3. AKCİĞERLER

Ergin kurbağa, sürüngen, kuş ve memelilerde solunum organıdır. Derinin içe doğru kıvrımlarıdır. Kurbağalarda akciğerler basit iki keseden oluştuğu için deri solunumu da gelişmiştir. Diyafram ve kaburga kasları yoktur.

Soluk alış verişini dış burun deliği kapakları ve yutak kasları sağlar. Sürüngen kuş ve memelilerde akciğer yapısı karmaşıklaşır. Kuşlarda akciğerlere bağlı hava keseleri kemik kanallarına kadar uzanır. Uçmayı kolaylaştırır.

Memelilerde bronşçukların uçları hava keseleriyle (Alveol) sonlanır. Alveoller akciğer kılcallarıyla kuşatılmıştır. Gaz değişimi alveollerle bu damar ağı arasında olur.
 

Oksijen İletimi

Burun > Yutak > Gırtlak > Trake > Bronşlar > Bronşçuklar >Doku>Akciğer kılcalları>Alveoller

CO2 iletimi bu iletimin tersi yönde olur.

Konu ile ilgili Sunumları Bilgisayarınıza İndirmek İçin Tıklayınız.
1 2 3

             
              Sayfa Başı

Sayfa 1/2
Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa