| Öğrenci Destek Hattı   | Öğretmen Destek Hattı |

  | Bize Ulaşın Bize Ulaşın | Site Haritası Site Haritası | Ana Sayfa Ana Sayfa |

s

 

B. Yurdumuzun Doğal Durumu

2. İklimi ve Etki Alanları

Türkiye, ılıman iklimin etkili olduğu bir bölgede yer alır. Üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların doğrultusu, yükseklik gibi etkenler farklı iklimlerin görülmesine neden olur. Kıyı bölgelerimizde denizlerin etkisiyle ılıman iklim özellikleri görülür. İç kesimlere gidildikçe iklim karasallaşır. Çünkü kuzey ve güneyde denizlere paralel uzanan sıradağlar, deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu nedenlerle yurdumuzda üç iklim tipi görülür.

Akdeniz İklimi

Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege denizi kıyılarında etkili olan bu iklim tipi, Marmara denizi çevresine kadar sokulmuştur. Akdeniz iklimi, kıyıdan yaklaşık 800 m yüksekliğe kadar olan yerlerde görülür. Daha yükseklere ve içerilere gidildikçe etkisi azalır.

Akdeniz ikliminde yağışlar yağmur şeklindedir ve çoğunlukla kışın düşer. Yağış miktarı güneyden kuzeye doğru azalır. Ortalama yıllık yağış miktarı 600 mm civarındadır. Yine sıcaklık da ülkemizde güneyden kuzeye doğru azalır. Bu iklimde don olayı ve kar yağışı çok az görülür. Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı azdır.

Karadeniz İklimi

Yurdumuzun Karadeniz kıyılarında görülür. Bu iklimde sıcaklık Akdeniz iklimine göre daha düşüktür. Yazlar serin, kışlar ise ılıktır. Zaman zaman don olayı görülür. Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı azdır. Her mevsim yağışlıdır. Karadeniz’den gelen nemli hava kütleleri, Karadeniz kıyılarında dağların denize bakan yamaçlarına yağış bırakır. Karadeniz iklimi, yurdumuzda en fazla yağışın görüldüğü iklim tipidir. Örneğin, Rize ilimize yılda 2300 mm yağış düşer. Orta Karadeniz bölümü, dağlar alçak olduğu için fazla yağış almaz.

Karasal İklim

Karasal iklimde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Kışın sıkça don olayı görülür. Yağmur, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağar. Karasal iklim, ülkemizde denizin etkisinden uzak olan yerlerde egemendir. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz ile İç Batı Anadolu ve Trakya’nın iç kesimlerinde görülür. Yıllık ortalama yağış 300 - 500 mm arasındadır. Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazladır.

             
              Ana Sayfa

Sayfa 1/ 1
Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa