www.dersdestek.com

Kuvvet ve Hareket > Hareket Çeşitleri

KUVVET CİSİMLERİN HAREKETİNİ ve ŞEKLİNİ ETKİLER

 

Kuvvet

Duran cisimleri hareket ettiren, hareket halindeki cisimleri ise durduran, cisimlerin hızını, yönünü,doğrultusunu ve şeklini değiştiren etkiye kuvvet adı verilir.

Kuvvetin Etkileri

1. Duran bir cismi etkileyerek harekete geçirir.

2. Hareketli bir cismi etkileyerek durdurabilir.

3. Hareketli bir cismin hızını arttırır ya da azaltabilir.

4. Cisimler üzerinde döndürme etkisi vardır.

5. Cisimlerin şeklini değiştirebilir.

 

Kuvvetin Ölçülmesi ve Birimleri

Kuvveti ölçmede yararlanılan araçlara verilen ad dinamometre'dir. Esnek olan çelik yaylardan oluşur ve kuvvetin birimi Newton(N) olarak ifade edilir.

 

1 kgf = 9,8 N

1kgf = 1000 gf

 

Belirli bir yükseklikten serbest bırakılan cisimler yere düşer. Yukarı doğru atılan bir cisim bir süre yükselir, durur daha sonra yere doğru düşer. Cisimlerin bu şekilde hareket etmesine kuvvet neden olur. Cisimlere yere çeken kuvvete yer çekim kuvveti denir.

Çekim Kuvvetinin Özellikleri

Yer çekim kuvvetinin yönü, yerin (dünyanın) merkezine doğrudur. Çekim kuvveti cismin kütlesine göre değişir. Cismin kütlesi arttıkça çekim kuvveti de artar.

Kuvvet Çeşitleri

1. Elektrostatik Kuvvet

Cisimlerde bulunan elektik yükleri ile ilgilidir. Aynı elektrik yükü ile yüklenen cisimler birbirini iter, farklı cins elektrik yükü ile yüklenen cisimler birbirini çeker.

 

2. Manyetik Kuvvet

Demir, çelik nikel gibi maddeleri çeken madde olan mıknatısların meydana getirdiği kuvvettir. Mıknatıslarda farklı iki kutup vardır. Aynı kutuplar birbirini iter, farklı kutuplar birbirini çeker.